Nieuwsberichten

Resultaat 231 - 240 (van 416)

 • Digitaal lezen, anders lezen? Bekijk details

  19 april 2016

  Je hoort regelmatig beweren dat digitaal lezen anders lezen is. Hoeveel bewijs bestaat er voor deze stelling? En als we al anders lezen van het scherm, welke verschillen zijn er dan? En hoe kunnen leesbevorderaars daarop inspelen?

 • 'Een spannend boek blijf je lezen' Bekijk details

  14 april 2016

  Lezen verbetert het leren enorm. Bibliotheken helpen scholen tegenwoordig om kinderen tot meer lezen aan te zetten. In het Dagblad van het Noorden van 7 april 2016 een reportage over de ervaringen van een basisschool in het Drentse dorp Wijster.

 • 'Focus op kinderen zodat die niet meer uitvallen' Bekijk details

  11 april 2016

  Op het symposium Lezen = Groeien!, georganiseerd door Lions Nederland op 31 maart j.l., werd duidelijk dat er behoefte bestaat aan goede voorbeelden van laagtaalvaardige aanpak. Reacties uit de zaal benadrukten de rol van de Bibliotheek, zowel in curatieve als preventieve zin.

 • Mini-monitordag vol inspiratie Bekijk details

  5 april 2016

  Op 8 maart 2016 organiseerde het SPN team i.s.m. Kunst van Lezen een mini-monitordag. Ruim 50 monitorcoördinatoren en leesconsulenten van bibliotheken en POI-monitorcoördinatoren kwamen hiervoor naar Utrecht. Tijdens deze middag werd een werkwijze aangeboden om het jaarlijkse activiteitenplan van de school doelgericht in te vullen met activiteiten en werkvormen ten behoeve van lezen en informatievaardigheden.

 • Nieuw record aantal deelnemers aan de Monitor Bekijk details

  24 maart 2016

  De respons op de Monitor van de Bibliotheek op school is in 2015 fors toegenomen onder zowel leerlingen als leerkrachten. Dat blijkt uit de vijfde meting van Monitor die in de periode oktober 2015 tot en met januari 2016 door DESAN is uitgevoerd bij basisscholen. De opdrachtgever van de Monitor is Kunst van Lezen, het leesbevorderingsprogramma van het ministerie van OCW dat door Stichting lezen en de Koninklijke Bibliotheek wordt uitgevoerd.

 • Doe mee met de Jeugdkrakercompetitie Bekijk details

  14 maart 2016

  De Nationale Jeugdkrakercompetitie is een aantrekkelijk manier om kinderen van groep 7 en 8 te laten oefenen met zoeken op internet. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en verschillende teams van scholen uit heel Nederland het tegen elkaar op. Wie vindt de meeste goede antwoorden in de snelste tijd? En er valt ook wat te winnen: de eerste prijs bedraagt € 300,- de tweede prijs € 200,- en de derde prijs € 100,-.

 • Help de Kinderboekenambassadeur! Bekijk details

  11 maart 2016

  Jan Paul Schutten - onze enige echte kinderboekenambassadeur - heeft een geweldige wedstrijd in het leven geroepen: ‘Help de Kinderboekenambassadeur!’. En hij heeft daarbij de hulp nodig van alle leesconsulenten. Je doet toch ook mee? De wedstrijd is dé manier om het Jaar van het Boek extra onder de aandacht te brengen. En om van nog meer kinderen enthousiaste lezers te maken.

 • Nieuw: masterclass voor leesconsulenten en hun leescoördinator Bekijk details

  29 februari 2016

  Op verzoek van deelnemers aan de opleiding Onderwijsspecialist komen er masterclasses voor leesconsulenten en leescoördinatoren die aan het werk willen met ouderpartnerschap. Deze vinden plaats bij vier POI’s (Rijnbrink Groep, Biblionet Drenthe, Cubiss en ProBiblio). Zij bieden deze op identieke wijze aan voor hun eigen werkgebied en omliggende provincies.

 • Opleidingen najaar: meld je op tijd aan! Bekijk details

  16 februari 2016

  Terwijl de eerste opleidingen van dit jaar zijn gestart of worden voorbereid, wijzen we je graag op de mogelijkheid voor deelname aan een najaarsopleiding. Op dit moment is overal nog voldoende plaats, maar meld je op tijd aan als je belangstelling hebt. Vanwege alle financiële verplichtingen zijn we helaas genoodzaakt vroegtijdig opleidingen te annuleren als er onvoldoende deelnemers zijn. Het is jammer als we potentiële cursisten moeten teleurstellen omdat de groep nog niet vol is.

 • Resultaten onderzoek samenwerking met het primair onderwijs Bekijk details

  15 februari 2016

  Van juli t/m september 2015 hebben bibliotheken deelgenomen aan het onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’ van de Koninklijke Bibliotheek. Met dit onderzoek is in kaart gebracht op welke wijze bibliotheken samenwerken met het primair onderwijs en hoe sterk deze samenwerking is. Aan dit onderzoek hebben 112 bibliotheken deelgenomen. Een respons van 71%! Dit is een mooie score. We bedanken de bibliotheken voor deze goede respons waarmee we tot mooie landelijke en lokale rapportages zijn gekomen.

Paginanavigatie