Nieuwsberichten

Resultaat 21 - 30 (van 228)

 • VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

  15 april 2019

  Dankzij de jeugdboeken in de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is geweldig, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het leesniveau. Ook jongeren hebben baat bij het lezen tijdens de vakantie. Voor hen zijn er in de VakantieBieb ook genoeg leuke boeken te vinden. De app is het zomercadeautje van de bibliotheek: gratis te downloaden, zonder lidmaatschap van de bibliotheek. De VakantieBieb voor de jeugd is drie maanden open: van 1 juni tot en met 31 augustus...

  Bekijk details van VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

 • Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

  27 maart 2019

  Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 16 april wordt het vernieuwde Biebtobieb gelanceerd. Inmiddels hebben alle leden van het huidige Biebtobieb een uitnodiging voor het nieuwe platform gekregen, om een kijkje te nemen en eventuele groepen over te zetten. Na 16 april vervalt het huidige platform en de bijbehorende accounts. Ook de groepen van de Bibliotheek op school primair en voortgezet onderwijs verhuizen mee. Verhuis je mee?

  Bekijk details van Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

 • Nederland Leest Junior houdt klimaatspijbelaars bij de les

  19 maart 2019

  Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp – duurzaamheid – gaan we met elkaar in gesprek op scholen en in bibliotheken door heel Nederland.

  Bekijk details van Nederland Leest Junior houdt klimaatspijbelaars bij de les

 • Succesvolle en groeiende samenwerking in kaart gebracht

  11 maart 2019

  In de zomer van 2018 hebben bijna alle bibliotheken de jaarlijkse onderzoeken rondom hun samenwerking met het primair en het voortgezet onderwijs ingevuld voor het Bibliotheekonderzoeksplatform (BOP). De KB publiceerde deze week de landelijke rapportages met de uitkomsten van deze onderzoeken. Deelnemende bibliotheken ontvangen binnenkort hun individuele rapportages. We zetten de belangrijkste conclusies alvast voor je op een rij.

  Bekijk details van Succesvolle en groeiende samenwerking in kaart gebracht

 • Vakantielezen 2019 – versla de vakantiedip

  8 maart 2019

  Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting De Versterking en Kunst van Lezen 100 scholen (5000 kinderen) de kans mee te doen aan het project Vakantielezen. Het betreft de Bibliotheek op school-scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s als mede andere scholen in achterstandswijken (die eveneens werken met leesconsulenten). Scholen die eerder meededen aan Vakantielezen kunnen ook meedoen. Aanmelden (via de POI’s) kan tot 6 mei.

  Bekijk details van Vakantielezen 2019 – versla de vakantiedip

 • Subsidieregelingen Kunst van Lezen 2019

  7 maart 2019

  Bibliotheken die structureel met het onderwijs willen werken aan meer leesplezier en een grotere taalvaardigheid van leerlingen, kunnen ook in 2019 subsidie aanvragen bij Kunst van Lezen. Het gaat om onderstaande stimulerings-, impuls- en pilotregelingen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. De meeste regelingen, voorwaarden en bijdragen zijn vrijwel identiek aan die van vorig jaar.

  Bekijk details van Subsidieregelingen Kunst van Lezen 2019

 • Nomineer jouw collega als NBD Biblion Jeugdspecialist 2019

  26 februari 2019

  Heb jij een collega die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken en een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen en/of jongeren? Tot 15 april 2019 kunt je hem of haar voordragen voor de eretitel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

  Bekijk details van Nomineer jouw collega als NBD Biblion Jeugdspecialist 2019

 • Vriendenloterij schenkt ruim 2 miljoen voor leesbevordering

  25 februari 2019

  De Vriendenloterij heeft ruim 2 miljoen euro geschonken aan vijf organisaties die zich inzetten voor leespromotie en bestrijding van laaggeletterdheid. Uiteraard zijn alle organisaties ontzettend blij met deze belangrijke gift. Want hiermee kunnen ze het aanbod verder ontwikkelen en/of groeien met als uiteindelijk doel meer kinderen enthousiast te maken voor lezen en schrijven.

  Bekijk details van Vriendenloterij schenkt ruim 2 miljoen voor leesbevordering

 • Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment

  5 februari 2019

  De Leescoalitie heeft in samenwerking met COC Nederland de website queerboeken.nl opgezet. Deze website is bedoeld voor zowel leerlingen als docenten en wil laten zien welke prachtige LHBTI-rolmodellen er bestaan in de literatuur. Een mooie gelegenheid voor leesconsulenten in het voortgezet onderwijs om deze collectie onder de aandacht te brengen

  Bekijk details van Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment

 • Leermiddelengids Informatievaardigheden vo nu ook online

  4 februari 2019

  De Leermiddelengids Informatievaardigheden helpt bij het zoeken naar losse activiteiten of activiteiten in een doorgaande lijn ter behoeve van het mediaplan. De KB heeft de leermiddelen nu ook opgenomen in de online versie die al voor het primair onderwijs bestond. Zo wordt het vinden van goede lessen in het kader van digitale geletterdheid nog makkelijker.

  Bekijk details van Leermiddelengids Informatievaardigheden vo nu ook online