Nieuwsberichten

Resultaat 31 - 40 (van 259)

 • Handreiking bouwstenen de Bibliotheek op school en COVID-19

  8 mei 2020

  Vanaf 11 mei gaan alle leerlingen in het basisonderwijs weer (deels) naar school. Naast het nemen van veiligheidsmaatregelen, denken scholen na over de inhoudelijke focus en de inrichting van het onderwijs voor de komende periode. De PO-Raad geeft aan dat externe partijen nog niet gewenst zijn in de school om het verkeer in de scholen zo beperkt mogelijk te houden. Wat dat betekent voor leesconsulenten en de bouwstenen van de Bibliotheek op school lees je in de handreiking van het kernteam primair...

  Bekijk details van Handreiking bouwstenen de Bibliotheek op school en COVID-19

 • De nieuwsgierige schrijver

  4 mei 2020

  In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid! De Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn een bijzonder project gestart: Auteurs voor Vrijheid. Deze auteurs komen online op bezoek in de klas met een uniek verhaal over vrijheid en onvrijheid. Om kinderen uit groep 7 en 8 goed voor te bereiden op het auteursbezoek hebben de Bibliotheek op school en De Schrijverscentrale de voorbereidingsles ‘De nieuwsgierige schrijver’ gemaakt.

  Bekijk details van De nieuwsgierige schrijver

 • Resultaten onderzoek samenwerking primair onderwijs 2018-2019

  25 april 2020

  Vrijwel alle bibliotheken en scholen werken nauw met elkaar samen om kinderen in het basisonderwijs zoveel mogelijk in aanraking te brengen met boeken en lezen. Ze doen dat onder meer op het gebied van leesbevordering en digitale geletterdheid. Het aantal schoollocaties dat samenwerkt met de bibliotheek volgens de aanpak de Bibliotheek op school groeit nog steeds: in het schooljaar 2018-2019 sloten zich zo’n 200 nieuwe schoollocaties aan.

  Bekijk details van Resultaten onderzoek samenwerking primair onderwijs 2018-2019

 • De Bibliotheek op school na opengaan scholen

  23 april 2020

  Dinsdag 21 april heeft minister-president Rutte de verlenging van maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus (COVID-19) bekendgemaakt. De basisscholen gaan onder voorwaarden weer open vanaf 11 mei, de vestigingen van bibliotheken blijven in ieder geval gesloten tot 20 mei.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school na opengaan scholen

 • Opbrengsten Digitaal Digistart Congres

  21 april 2020

  Van 26 maart t/m 3 april 2020 vonden de Media Ukkie Dagen plaats. Dit jaar in een digitale setting vanwege het coronavirus. De KB heeft het Digistart Congres omgevormd tot het Digitale Digistart Congres en dagelijks blogs geplaatst over de laatste ontwikkelingen op het gebied van mediaopvoeding voor kinderen van 0 tot 6 jaar. En de Mediawolk is ontwikkeld, een poster met vragen over media, die ouders aan kinderen kunnen stellen.

  Bekijk details van Opbrengsten Digitaal Digistart Congres

 • Nederland Leest Junior 2020

  14 april 2020

  Dit jaar staat het boek ‘Dwars door de storm’ (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving.

  Bekijk details van Nederland Leest Junior 2020

 • Trainingen najaar 2020

  14 april 2020

  Wil je je graag verder professionaliseren? Dat juichen we van harte toe. Expertise is een van de belangrijkste bouwstenen binnen de Bibliotheek op school. Daarom bieden we rond de Bibliotheek op school, en ook BoekStart, ook komend najaar zes interessante opleidingen aan. In de toolkit Opleidingen en op Bibliotheek Campus vind je een uitgebreide beschrijving van elke training.

  Bekijk details van Trainingen najaar 2020

 • De Bibliotheek op school op meer locaties voortgezet onderwijs

  13 april 2020

  Bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage aan leesbevordering en digitale geletterdheid voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Dit doen ze onder andere in samenwerking met het voortgezet onderwijs. Met landelijke programma’s zoals de Bibliotheek op school en ook in lokaal ontwikkelde programma’s en initiatieven.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school op meer locaties voortgezet onderwijs

 • ThuisBieb: e-books voor iedereen

  13 april 2020

  De deuren van de scholen en bibliotheken zijn gesloten, maar online is de bibliotheek open! Met de ThuisBieb-app kunnen leerlingen thuis gewoon doorlezen. In de app staan 100 e-books voor iedereen. Dus ook als leerlingen géén lid zijn van de bibliotheek! Er zijn zowel titels beschikbaar voor basisschoolleerlingen als voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zelfs titels voor de leeslijst.

  Bekijk details van ThuisBieb: e-books voor iedereen

 • Vakantielezen 2020 – doorlezen loont!

  16 maart 2020

  Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting de Versterking het project Vakantielezen aan. Er kunnen maar liefst 7.500 kinderen deelnemen aan het project, uit groep 3 en 4 in krimp- en anticipeerregio’s. De POI ontvangt de gevulde Vakantieleestasjes, benadert zelf de bibliotheken en verdeelt de tasjes onder bibliotheken in de regio. De educatieve diensten in de grote steden en POI’s die niet in een krimp- en anticipeergebied werkzaam zijn kunnen alleen losse tassen bestellen.

  Bekijk details van Vakantielezen 2020 – doorlezen loont!