Nieuwsberichten

Resultaat 1 - 10 (van 213)

 • Inzicht in leesgedrag en leessmaak van jongeren

  16 april 2019

  Harry Mulisch, Tim Krabbé en W.F. Hermans zijn de drie meestgelezen auteurs in de examenklassen van het havo en vwo. Maar betekent dit ook dat ze het meest geliefd zijn? Dit valt te lezen in het rapport De praktijk van de leeslijst van Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij heeft onderzocht welke titels en auteurs voor de lijst worden gelezen door jongeren uit de examenklassen havo/vwo. Daarnaast vroeg hij de scholieren hoe zij de boeken waarderen. Het onderzoek levert nuttige gegevens...

  Bekijk details van Inzicht in leesgedrag en leessmaak van jongeren

 • Congres Meer lezen, beter in taal in het mbo

  16 april 2019

  Op vrijdag 1 november 2019 organiseert Kunst van Lezen opnieuw een congres over Meer lezen, beter in taal in het mbo. In het programma is aandacht voor het structureel bevorderen van vrij lezen en vrijetijdslezen om zo de taalontwikkeling van de studenten te vergroten. Hoe pak je dat als school en bibliotheek aan en welke ervaringen zijn er in het land met de Bibliotheek op school in het mbo?

  Bekijk details van Congres Meer lezen, beter in taal in het mbo

 • Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

  15 april 2019

  Honderden bibliotheken, gemeenten, bedrijven, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september 2019 in actie voor een geletterd Nederland. Graag informeert Stichting Lezen & Schrijven je wat jij als leesconsulent kunt doen tijdens de 15e editie van de Week van de Alfabetisering.

  Bekijk details van Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

 • Onderzoek jeugdcollecties op bibliotheken en scholen

  15 april 2019

  Hoe ziet de optimale jeugdcollectie er uit? Om deze vraag te beantwoorden hebben Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek (KB) een onderzoek laten uitvoeren om te kijken wat de beste omvang en samenstelling van jeugdcollecties in Nederland is. Het rapport ‘Naar optimale jeugdcollecties op bibliotheken en scholen’ is op 26 maart gepresenteerd tijdens de landelijke collectiemiddag.

  Bekijk details van Onderzoek jeugdcollecties op bibliotheken en scholen

 • Trainingen najaar 2019

  15 april 2019

  Je wilt je graag verder professionaliseren, maar weet niet wat er aangeboden wordt en wanneer. Geen nood. Hier vind je een overzicht van de vijf opleidingen met opleidingsdata, die Kunst van Lezen en SPN komend najaar aanbieden. Meld je aan via de Bibliotheekcampus.

  Bekijk details van Trainingen najaar 2019

 • VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

  15 april 2019

  Dankzij de jeugdboeken in de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is geweldig, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het leesniveau. Ook jongeren hebben baat bij het lezen tijdens de vakantie. Voor hen zijn er in de VakantieBieb ook genoeg leuke boeken te vinden. De app is het zomercadeautje van de bibliotheek: gratis te downloaden, zonder lidmaatschap van de bibliotheek. De VakantieBieb voor de jeugd is drie maanden open: van 1 juni tot en met 31 augustus...

  Bekijk details van VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

 • Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

  27 maart 2019

  Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 16 april wordt het vernieuwde Biebtobieb gelanceerd. Inmiddels hebben alle leden van het huidige Biebtobieb een uitnodiging voor het nieuwe platform gekregen, om een kijkje te nemen en eventuele groepen over te zetten. Na 16 april vervalt het huidige platform en de bijbehorende accounts. Ook de groepen van de Bibliotheek op school primair en voortgezet onderwijs verhuizen mee. Verhuis je mee?

  Bekijk details van Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

 • Nederland Leest Junior houdt klimaatspijbelaars bij de les

  19 maart 2019

  Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp – duurzaamheid – gaan we met elkaar in gesprek op scholen en in bibliotheken door heel Nederland.

  Bekijk details van Nederland Leest Junior houdt klimaatspijbelaars bij de les

 • Succesvolle en groeiende samenwerking in kaart gebracht

  11 maart 2019

  In de zomer van 2018 hebben bijna alle bibliotheken de jaarlijkse onderzoeken rondom hun samenwerking met het primair en het voortgezet onderwijs ingevuld voor het Bibliotheekonderzoeksplatform (BOP). De KB publiceerde deze week de landelijke rapportages met de uitkomsten van deze onderzoeken. Deelnemende bibliotheken ontvangen binnenkort hun individuele rapportages. We zetten de belangrijkste conclusies alvast voor je op een rij.

  Bekijk details van Succesvolle en groeiende samenwerking in kaart gebracht

 • Vakantielezen 2019 – versla de vakantiedip

  8 maart 2019

  Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting De Versterking en Kunst van Lezen 100 scholen (5000 kinderen) de kans mee te doen aan het project Vakantielezen. Het betreft de Bibliotheek op school-scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s als mede andere scholen in achterstandswijken (die eveneens werken met leesconsulenten). Scholen die eerder meededen aan Vakantielezen kunnen ook meedoen. Aanmelden (via de POI’s) kan tot 6 mei.

  Bekijk details van Vakantielezen 2019 – versla de vakantiedip