Over de Bibliotheek op school

Vaardig zijn op het gebied van taal en media geeft leerlingen zelfvertrouwen en bereidt hen voor op de toekomst. Voor de Bibliotheek op school werken bibliotheken, scholen en vaak gemeenten samen om het leesonderwijs te verbeteren en ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren meer gaan lezen en blijven lezen, zowel op school als thuis. De Bibliotheek op school verzekert professionals van bertrouwbare tools en documenten voor leesbevordering met toolkits voor elk onderwijsniveau. Elke toolkit is ingedeeld op basis van de bouwstenen van de Bibliotheek op school. Samen zorgen de bouwstenen voor een geïntegreerde aanpak in leesbevordering.


Informatie voor ouders en verzorgers

Voor ouders en verzorgers is er een speciale website. Hier kunnen zij terecht voor meer uitleg over de aanpak en wat deze te bieden heeft op de school van hun kind.


Een rijke en uitleenbare collectie

Wanneer een leerling of student een tekst interessant vindt, of er plezier aan beleeft, is de kans groter dat ze deze lezen. Daarom zorgt de Bibliotheek op school dat de boeken en materialen van een schoolbibliotheek passen bij de leerlingen en studenten. De schoolbibliotheek is tijdens schooltijden open en heeft een actueel en divers aanbod. Leerlingen en studenten mogen de materialen mee naar huis nemen. De Bibliotheek ondersteunt scholen daarnaast via de online Bibliotheek, die altijd open is. Met een gratis jeugdlidmaatschap kunnen leerlingen en studenten e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen. De gehele collectie voor 0-18 jaar is te vinden op Jeugdbibliotheek.nl.

Expertise van een leesmediaconsulent

Leerkrachten en docenten willen het beste leesonderwijs voor hun leerlingen en studenten. Met de Bibliotheek op school wordt het vormgeven van onderwijs gemakkelijker dankzij de ondersteunende kennis van de leesmediaconsulent. De leesmediaconsulent vergroot de expertise van leerkrachten en docenten op het gebied van lezen en leesbevordering, en biedt ondersteuning aan de leescoördinator of mediathecaris van de school bij het afstemmen en uitvoeren van het leesbeleid.

Tijd en aandacht voor digitale geletterdheid

In onze tijd van nepnieuws en AI is het belangrijker dan ooit geworden om leerlingen en studenten bewust te maken van hoe verstandig om te gaan met digitale media. Daarom biedt de Bibliotheek op school een aanpak in leesonderwijs die verder gaat dan boeken. De aanpak raakt ook aan digitale geletterdheid en zoomt daarbij expliciet in op mediabewuste informatievaardigheden.

Ik besloot een meisje dat slecht las eens een begrijpend luisteren toets te laten doen. Ze scoorde hoog en kon eindelijk laten zien hoe goed ze is in taal. Dankzij de Bibliotheek op school kan ze luisterboeken en podcasts gebruiken. Ze is helemaal om. Hiervoor dacht ze nog: ik ben dom, want ik kan niet lezen.

— Medewerker Futura College Woerden



Factsheet De Bibliotheek op school primair onderwijs

Factsheet De Bibliotheek op school voortgezet onderwijs

Leesmonitor

Gaan we meer of minder lezen? Worden kinderen vaardiger of minder vaardig in lezen? Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.

Ga naar Leesmonitor