Over de Bibliotheek op school

Taal- en mediavaardigheid: een sterke basis voor de toekomst

Wil je kinderen helpen meer te lezen en met plezier te blijven lezen? De Bibliotheek op school brengt bibliotheken, scholen en gemeenten samen om het leesonderwijs te versterken. Met een aanpak op basis van samenhangende bouwstenen werken we samen aan een rijke leescultuur, zowel thuis als op school.

Als professional kun je rekenen op praktische toolkits, afgestemd op jouw onderwijsniveau. Deze bieden betrouwbare tools en oplossingen die naadloos aansluiten bij jouw behoeften om leesbevordering effectief aan te pakken. Samen maken we het verschil!


Informatie voor ouders en verzorgers

Ben je geen professional in het onderwijs of de bibliotheek, maar wil je wel meer weten over leesbevordering en mediabewuste informatievaardigheden? Op debibliotheekopschool.nl vind je alles over de aanpak en wat deze betekent voor de school van jouw kind. Ontdek hoe bibliotheken, scholen en ouders samenwerken aan een sterke leescultuur.

Laat je inspireren en ontdek hoe je jouw kinderen kunt helpen met plezier te lezen én digitaal informatievaardig te worden!


Een rijke en uitleenbare collectie

Als leerlingen plezier hebben in een tekst, lezen ze sneller. Daarom biedt de Bibliotheek op school een actueel en divers aanbod in de schoolbibliotheek. Deze is open tijdens schooluren, en materialen kunnen mee naar huis. Daarnaast is er de online Bibliotheek, altijd bereikbaar met een gratis jeugdlidmaatschap. Zo lenen leerlingen e-books, luisterboeken en tijdschriften. De collectie voor 0-18 jaar vind je op Jeugdbibliotheek.nl.

Expertise van een leesmediaconsulent

Leraren willen het beste leesonderwijs. Met de Bibliotheek op school krijgen ze hulp van een leesmediaconsulent. Deze expert ondersteunt scholen bij leesbevordering, versterkt de kennis van leraren, en helpt de leescoördinator of mediathecaris bij het ontwikkelen en uitvoeren van leesbeleid. Zo wordt het voor scholen eenvoudiger om een sterke leescultuur te realiseren.

Tijd en aandacht voor digitale geletterdheid

In een wereld vol nepnieuws en AI is digitale geletterdheid essentieel. De Bibliotheek op school biedt een aanpak die verder gaat dan leesonderwijs. Leerlingen leren kritisch omgaan met digitale media en ontwikkelen mediabewuste informatievaardigheden. Zo helpt de aanpak hen om betrouwbare bronnen te herkennen, informatie beter te verwerken en voorbereid te zijn op de digitale toekomst.



Factsheet De Bibliotheek op school primair onderwijs

Factsheet De Bibliotheek op school voortgezet onderwijs

Leesmonitor

Gaan we meer of minder lezen? Worden kinderen vaardiger of minder vaardig in lezen? Waarom is lezen belangrijk? Wetenschappers doen veelvuldig onderzoek naar dit soort vragen. Leesmonitor maakt het beschikbare onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie toegankelijk voor een breed publiek.

Ga naar Leesmonitor