De Bibliotheek op school Plus

Binnen het Masterplan basisvaardigheden (OCW) is geld gereserveerd om scholen te helpen bij de transitie naar effectief onderwijs in leesbegrip, binnen de infrastructuur van de Bibliotheek op school. We noemen deze aanpak de Bibliotheek op school Plus (dBos+).

Wat is de Bibliotheek op school Plus?

De Bibliotheek op school Plus benut de infrastructuur van de Bibliotheek op school voor het realiseren van effectief leesonderwijs op basisscholen. Als basis is gekozen voor de principes van thematisch leesonderwijs, zoals beschreven het boek Rijke taal van Anneke Smits en Erna van Koeven (Hogeschool Windesheim). Naast een onderwijsadviseur die scholen inhoudelijk begeleidt, krijgt de leesmediaconsulent vanuit de Bibliotheek op school in het project een belangrijke rol. Het project bestaat uit een implementatietraject en flankerend onderzoek.

Informatiepakket voor bibliotheken

Op deze pagina kun je het informatiepakket de Bibliotheek op school Plus voor bibliotheken downloaden. Het document Informatie voor scholen en het informatiepakket voor scholen kunnen als eerste aanknopingspunt gebruikt worden bij gesprekken met scholen. Heb je vragen en staan deze niet in de FAQ, neem gerust contact op met Bart Droogers van Stichting Lezen (bdroogers@lezen.nl). 

  1. de Bibliotheek op school Plus - Informatie voor bibliotheken (pdf)
  2. de Bibliotheek op school Plus - Kerncomponenten en nascholingsmodules (pdf)
  3. Selectieprocedure
  4. Financiën dBos+
  5. Rekenmodel
  6. Webinar de Bibliotheek op school Plus - werven scholen 2025-2026 en 2026-2027 (video, 17 okt. 2024)

Of download hier alle documenten van het informatiepakket voor bibliotheken

Informatiepakket voor scholen

  1. de Bibliotheek op school Plus - Informatie voor scholen (pdf)
  2. de Bibliotheek op school Plus - Kerncomponenten en nascholingsmodules (pdf)
  3. Selectieprocedure
  4. Informatie Focus of Begrip
  5. Informatie Blink Lezen

Of download hier alle documenten van het informatiepakket voor scholen

Aanmeldformulier voor een selectiegesprek

Implementatie aanpak gekoppeld aan onderzoek

Deelnemende scholen aan het project maken in twee schooljaren de overstap naar de methodiek Focus op Begrip of de methode Blink Lezen (die gebaseerd is op dezelfde principes). Een onderwijsadviseur begeleidt de school in dit proces. Daarnaast doen alle scholen mee aan een landelijk onderzoek van TaalLab.

Het doel van dit onderzoek is om de impact van de Bibliotheek op school Plus op de leesmotivatie, het leesgedrag en de leesvaardigheid van leerlingen te evalueren, evenals de invloed ervan op de kwaliteit van het onderwijsleerproces, gericht op effectief leesonderwijs. Bovendien wordt gekeken naar de effectieve componenten van de aanpak om beter inzicht te krijgen in hoe deze opgeschaald en op de lange termijn geborgd kan worden.

Najaar 2024: start werving scholen start schooljaar 2025-2026

Binnen het Masterplan basisvaardigheden en Ontwikkelkracht is er subsidie beschikbaar voor het implementeren en onderzoeken van de aanpak op 93 basisscholen.

Een focusgroep van 47 basisscholen start in schooljaar 2025-2026 aan het implementatietraject en onderzoek.
Daarnaast starten 36 scholen als controlegroep in het schooljaar 2025-2026. Deze scholen doen het eerste schooljaar alleen mee aan het onderzoek en starten in schooljaar 2026-2027 aan het implementatietraject. Deze scholen ronden het traject in schooljaar 2028-2029 af.

Het werven en toewijzen van scholen gaat op basis van basiscriteria, een selectiegesprek en loting (randomisatie).

Selectiegesprek en planning

Vanaf oktober 2024 tot februari 2025 kunnen geïnteresseerde scholen zich via onderstaand informatiepakket en in gesprek met de bibliotheek oriënteren op het project. Scholen die voldoen aan de basiscriteria en geïnteresseerd zijn kunnen zich aanmelden voor een selectiegesprek (van november tot en met januari). Uit het selectiegesprek volgt een advies voor het officieel aanmelden voor het project (voor 1 april 2025).

In april 2025 wordt de uiteindelijke selectie bekend gemaakt.  

Basiscriteria scholen

De voorwaarden voor een school om mee te kunnen doen aan dBos+ zijn de volgende:

  • De school werkt bij aanvang van het traject al (sinds minstens een jaar) met het programma de Bibliotheek op school;
  • De school heeft effectief leesonderwijs nog niet geïmplementeerd, maar is bezig hier de eerste stappen in te maken (bijvoorbeeld d.m.v. een pilot Blink Lezen);
  • De school werkt nog niet met Focus op Begrip of Blink Lezen maar wil in dit traject de overstap maken, of werkt maximaal een jaar met Focus op Begrip of Blink Lezen en heeft hulp nodig bij verdere implementatie;
  • De school heeft een achterstandsscore (tabel 1 in het overzichtsbestand van het CBS). Bij overinschrijving worden basisscholen met de hoogste achterstandsscores geselecteerd voor het project;
  • De school geeft regulier onderwijs (geen speciaal onderwijs);
  • De school is bereid de LVS-gegevens te delen en zich aan te melden bij het NCO.

Basiscriteria bibliotheken

De voorwaarden voor bibliotheken om mee te kunnen doen aan dBos+ zijn:

  • De Bibliotheek heeft een stevige organisatie rond de Bibliotheek op school;
  • De leesmediaconsulenten hebben voor de start van het implementatietraject de training Rijke teksten, de rol van de leesmediaconsulent gevolgd en weten hoe je rijke teksten kunt inzetten voor effectief leesonderwijs. (Mogelijk wordt hiervoor een aangepaste training ontwikkeld, Bibliotheken worden hiervan op de hoogte gehouden);
  • De manager educatie heeft de training Ambitiegericht werken aan effectief leesonderwijs, de rol van bibliotheken gevolgd en is bekend met de rol die de Bibliotheek kan spelen in effectief leesonderwijs;
  • De Bibliotheek is gefocust op ondersteuning, toerusting en advisering van leerkrachten in de uitvoering van de Bibliotheek op school.

Voor bibliotheken biedt deelname aan de Bibliotheek op school Plus-project een kans om de Bibliotheek op school verder te ontwikkelen, en beter voorbereid te zijn op de toenemende vraag van scholen om ondersteuning bij effectief leesonderwijs met rijke teksten en kinderboeken. Bibliotheken kunnen bij deelname een subsidie van €16.500 aanvragen, dit is onderdeel van het Masterplan basisvaardigheden.


Veelgestelde vragen