Digitale geletterdheid
Jongeren groeien op in een wereld waarin internet altijd heeft bestaan. Ze scrollen, liken en posten er op los. Dat maakt ze niet automatisch digitaal geletterd. Daar zijn vaardigheden voor nodig, zoals het kritisch omgaan met informatie, verstandig mediagedrag en basiskennis van ICT. Daarom is het belangrijk digitale geletterdheid een plek te geven in het mbo. De Bibliotheek op school helpt daarbij, als wegwijzer en warenhuis voor tools waarmee jongeren digitaal geletterd kunnen worden.
Wat is digitale geletterdheid?
Digitale geletterdheid is het geheel van vier verschillende hedendaagse vaardigheden:
- Mediawijsheid: bewust, kritisch en actief omgaan met media.
- Informatievaardigheden: leren hoe je informatie moet zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken.
- Computational thinking: het praktisch en creatief inzetten van digitale technologie om een probleem in stapjes op te lossen.
- ICT-basisvaardigheden: kennis hebben van standaard software en de werking van computers en netwerken.
Mediabewuste informatievaardigheden
De aanpak van de Bibliotheek op school richt zich specifiek op het helpen ontwikkelen van mediabewuste informatievaardigheden. Dat zijn vaardigheden die helpen bij het online en offline zoeken, vinden, beoordelen en verwerken van informatie. Voor verdere verdieping op dit thema kun je terecht op de website van Kennisnet.
Mediawijsheid
Bij mediawijsheid - een onderdeel van digitale geletterdheid - gaat het om het bewust, kritisch en actief inzetten van alle beschikbare media – digitaal en analoog – om de eigen kwaliteit van leven te vergroten én ervoor te zorgen dat je optimaal kunt deelnemen aan de wereld om je heen. Voor verdere verdieping van mediawijsheid kun je terecht op Netwerk Mediawijsheid (Mediawijzer) en Kennisnet.