Expertise
Voor de uitvoer van de Bibliotheek op school is scholing beschikbaar voor leerkrachten. Zij zijn de sleutelfiguren om de deur naar leesplezier voor kinderen en jongeren te openen. Hoe doe je dat op school? Hoe word en blijf je de aanjager van leesbevordering? Binnen de Bibliotheek op school zijn er diverse mogelijkheden om je te laten bijscholen.
Lezen in het po
Op de basisschool kan het verschil gemaakt worden tussen lezer en niet-lezer. Wil je je achtergrondkennis bijhouden over de beginselen van effectief leesonderwijs? Lezeninhetpo.nl biedt inzicht in de belangrijkste principes.
Sleutelmomenten leesontwikkeling kinderen en jongeren
Om van kinderen en jongeren lezers te maken is doorlopende aandacht voor lezen en leesmotivatie essentieel: de doorgaande leeslijn. In de videoserie Sleutelmomenten komen de vijf momenten in de leesontwikkeling van kinderen en jongeren aan bod waarbij het risico extra groot is dat zij hun motivatie om te lezen kwijtraken. Pedagogisch medewerkers en leraren vertellen hoe zij in hun groep met dit sleutelmoment omgaan en daarbij ook samenwerken met de Bibliotheek.
Cursus Open Boek 3.0
De Cursus Open Boek 3.0, opleiding tot leescoördinator po richt zich op tal van zaken waarmee de leescoördinator zich bezighoudt, waaronder: leesbevordering en leesbeleving, kennis over de jeugdliteratuur, de relatie tussen leesinteresse, begrijpend lezen en werkstukken, de schoolbibliotheek en professionalisering van het team op dit gebied.
De cursus bestaat uit vijf studiebijeenkomsten van drie uur, afgewisseld met huiswerkopdrachten. De cursus is met 50 registeruren gevalideerd door registerleraar.nl. De eindopdracht bestaat uit het opstellen van een leesactiviteitenplan. De cursus wordt gegeven door specialisten van de Bibliotheek. Neem contact op met de Bibliotheek voor cursusdata bij jou in de buurt.
Naar informatie over Open Boek
Folderserie Kwestie van lezen
- 1: Vrij lezen op de basisschool
- 2: Praten over boeken op de basisschool
- 3: Voorlezen op de basisschool
- 6: Voorlezen stimuleren in meertalige gezinnen
- 7: Digitale kinderboeken
- 8: Ouders betrekken bij (voor)lezen
- 9: Leesverschillen tussen jongens en meisjes
- 11: Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem
- 13: Lezen en creatief schrijven combineren
- 15: Lekker lezen in de buitenschoolse opvang
- 16: Lezen en burgerschap
- 18: De ideale helper
- 19: Effectief onderwijs in begrijpend lezen