Leesomgeving & Collectie
Een collectie binnen de eigen leeromgeving is essentieel voor de Bibliotheek op school. Zonder inspirerend en toepasselijk leesmateriaal geen leesplezier. Ook de inrichting van de schoolbibliotheek en de presentatie van de collectie doen ertoe. Een goede leescultuur op school kan overal terugkomen in het gebouw. Daarnaast is het van belang leerlingen te enthousiasmeren lid te worden van de lokale Bibliotheek, en in te loggen bij de online Bibliotheek, zodat ze ook digitaal kunnen lezen waar en wanneer ze willen.
Tips voor een goede collectie
De leesmediaconsulent van de Bibliotheek op school geeft deskundig advies over de samenstelling, aanschaf en sanering van de collectie en de inrichting van leesomgeving. Hierbij wordt uitgegaan van onderstaande optimale richtlijnen:
- Er zijn voldoende actuele leesboeken van allerlei genres en voldoende informatieve boeken voor alle leeftijden en niveaus. Het is belangrijk dat kinderen keuze hebben bij het zoeken.
- Er zijn bij voorkeur ook andere materialen, zoals tijdschriften, strips en toegang tot luisterboeken.
- De collectie is toegankelijk voor iedereen en staat op een centrale, zichtbare plek in de school, bij voorkeur in open kasten.
- De indeling en plaatsing van boeken bieden de mogelijkheid tot gericht zoeken, maar moeten ook verleiden tot snuffelen en ontdekken.
- De manier waarop de boeken staan opgesteld motiveert het leesplezier. Plaats veel boeken frontaal, daardoor zijn de omslagen zichtbaar (en niet slechts de ruggen). Dat maakt dat leerlingen beter boeken kunnen kiezen.
- Toegang tot digitaal lezen via Jeugdbibliotheek.nl en de online Bibliotheek.
- Flyer Inrichting & presentatie schoolbibliotheek primair onderwijs (pdf)
- Overzicht materialen Makkelijk Lezen voor kinderen (2025, pdf)