Monitor
Hoe kun je doelgericht aan leesbevordering werken? De Monitor de Bibliotheek op school brengt de opbrengst van de samenwerking tussen school en Bibliotheek in kaart. Door ieder jaar de Monitor uit te voeren, ontstaat een helder beeld van de veranderingen bij leerlingen, studenten, leerkrachten, docenten en ouders. De monitorresultaten dienen als basis voor het vaststellen van nieuwe leesbevorderingsdoelen.
Algemeen
De monitor bestaat uit digitale vragenlijsten voor leerlingen leerlingen van de groepen 5 – 8 van het basisonderwijs. Ook zijn, er vragenlijsten voor leerkrachten en voor leesmediaconsulenten van de Bibliotheek. Met Via deze vragenlijsten worden jaarlijks gegevens verzameld over:
- de leesmotivatie van leerlingen
- het leen- en leesgedrag van leerlingen
- het leesbevorderende gedrag van leerkrachten
- de informatievaardigheden van leerlingen
- onderwijs in informatievaardigheden
Wat levert de monitor op
Als je als school en bibliotheek gaat samenwerken, wil je bewust kiezen aan welke doelen je gaat werken en daarna wil je weten of je op de goede weg bent. De monitor is onmisbaar om die doelen te formuleren en om vast te stellen in hoeverre ze worden bereikt.
Resultaten
De resultaten zijn voor elke school vanaf maart beschikbaar in een monitorrapportage. Op basis van een analyse van deze resultaten stellen de Bibliotheek en de school doelen op voor het nieuwe schooljaar. Daar horen ook een bepaalde werkwijze en activiteiten bij. Na een jaar wordt de Monitor opnieuw uitgevoerd. Uit de nieuwe resultaten blijkt of er andere doelen gesteld moeten worden en of er een andere werkwijze voor nodig is.
DESAN Research Solutions analyseerde de ontwikkelingen over meerdere meetjaren, verschillen tussen groepen leerlingen en verbanden tussen data van leesconsulenten en leerkrachten voor primair en voortgezet onderwijs.